23.09.15

ProjecKIND Fashion Workshop: Black heart & Lalalove

Fashion Workshop

LOCATION: HUBBA

วันอาทิตย์ที่ผ่านมา ProjecKIND จัดได้งาน fashion workshopที่ HUBBA เอกมัยซอย 4 ขึ้น โดยจุดประสงค์คือการสร้าง community สำหรับกลุ่มคนที่ชื่นชอบแฟชั่น หรือมีธุรกิจเกี่ยวกับแฟชั่น ให้มาทำความรู้จักกัน พูดคุยเเลกเปลี่ยนความรู้ โดยครั้งนี้เป็นครั้งเเรกที่ ProjecKIND ได้จัดงานขึ้นเเละยังได้เชิญกูรูทางด้านแฟชั่น และเเฟชั่นไอคอนเช่น

พี่พลอย เอื้อทวีกุล เจ้าของแบรนด์ Black Heart นอกจากที่เป็นนักแสดงที่โด่งดัง เธอยังมีหัวด้านการทำธุรกิจและเริ่มแบรนด์ Black Heart ในปี 2010 ด้วยดีไซน์ที่โดดเด่นจึงทำให้แบรนด์เป็นที่โดดเด่นอย่างกว้างขวางในระยะเวลาไม่กี่ปี 

พี่ลินดา เจริญลาภ เจ้าของแบรนด์ Lalalove จุดเริ่มต้นของแบรนด์มาจากลอนดอน โดยแบรนด์ Lalalove ได้ไปเตะตาบายเออร์ของร้านเสื้อผ้าแฟชั่นชื่อดังอย่างTopshop และในที่สุดของในแบรนด์ก็ได้ไปวางขายที่ร้านTop shop ในถนนOxford ประเทศอังกฤษ

ทั้งสองท่านมีเรื่องราวที่น่าสนใจมากมาแชร์ให้ทุกคนฟัง โดยปูเป้ได้เอามาเขียนสรุปเป็นข้อสั้นๆให้อ่านกันง่ายๆตามนี้นะคะ

พี่พลอย Black Heart

Start small, and scale up later

เริ่มต้นแบรนด์เล็กๆเพียงแค่ 7 แบบในคอลเลคชั่นด้วยเงิน 4หมื่นบาท ทำไมต้องเริ่มเล็กๆนะหรือ เพราะมันทำให้พี่พลอยได้มีเวลาเข้าใจในธุรกิจ และศึกษาเรียนรู้เกี่ยวกับลูกค้ามาก กำไรที่เธอได้มาในก้อนเเรกในการทำธุรกิจก็นำมาหมุนต่อเป็นเงินลงทุนครั้งต่อๆไป

Build strong brand identity at heart 

แบรนด์ที่จะไปรอดต้องมีจุดยืนที่ชัดเจน พี่พลอยใส่ความเป็นฮิ้ปปี้แบบที่คนเมืองก็ใส่ได้ลงไปในแบรนด์ Black Heart ยังชี้ให้เห็นอีกว่าไม่ว่าจะให้เอาของไปให้ดาราใส่เยอะขนาดไหน ในที่สุดก็ต้องมาวัดกันจริงๆเรื่องของเอกลักษณ์ ยกตัวอย่างเช่นกางเกงยีนส์ปักที่จตุจักร ไม่ต้องให้ดาราใส่เลย ด้วยดีไซน์มีความโดดเด่นอยู่เเล้ว เลยเป็นที่ฮิตคนมาตามซื้อกันถึงที่ 

Estimate seasonality

เหมือนกันทุกๆธุรกิจนะคะที่ต้องมีขึ้นมีลง แฟชั่นก็เหมือนกัน สังเกตเลยว่าทุกๆช่วงหน้าฝน จะเป็นโลซีซั่น เพราะฉะนั้นก็ปล่อยคอลเลคชั่นเล็กๆออกมาเพื่อให้คนไม่เบื่อ แต่ก็ไม่ต้องผลิตมาหลายชิ้นจะได้ไม่ได้มีของค้างสต็อก

Turn Crisis Into Opportunity

หนึ่งในปัญหาที่เจอบ่อยที่สุดของทุกแบรนด์คือเรื่องการขาย แทนที่จะปวดหัวกับของที่ขายไม่ออก ทำไมไม่เปลี่ยนวิกฤตให้เป็นโอกาส พี่พลอยเล่าฟังว่าเคยนำเอาเสื้อแขนยาวมาตัดกลายเป็นแขนกุดเเค่นี้ก็ได้ลุคใหม่ แถมยังขายได้ดีกว่าตัวเก่าอีกด้วย

Understanding your customer is the key

พี่พลอยบอกว่าเพราะเสื้อผ้าไม่ได้เอาไว้ให้นางแบบใส่เพียงอย่างเดียว สิ่งที่ท้าทายของคนทำเสื้อผ้าคือทำยังไงให้คนธรรมดาใส่เเล้วสวย ออกแบบยังไงให้ใส่เเล้วดูดีที่สุด ช่วยอำพรางจุดบกพร่องเเละเสริมส่วนต่างๆของร่างกาย 

พี่ลินดา Lalalove

Invest your time and energy in discovering yourself

หลังจากพี่ลินดาจบจาก London College of Fashion เธอก็ได้ตามความฝันที่จะเป็นสไตลิสต์ ทั้งๆที่รู้ว่าการฝึกงานเป็นสไตลิสนั้นไม่มีค่าตอบแทน แต่ที่เธอได้รับนั้นมีค่ามากกว่า เธอได้เรียนรู้ขั้นตอนต่างๆของสายอาชีพนี้ ได้คอนเนคกับคนในสายอาชีพมากมาย เธอได้ร่วมงานกับสไตลิสต์ในตำนานอย่าง Katie Grand และได้ฝึกงานในแมกกาซีน Intersection ใต้เครือ Dazed & Confused.

Learning by doing is the best lesson one could get 

ประสบการณ์จริงจากการทำงานนั้นมีค่ากว่าอะไรไหนๆ พี่ลินดาได้จบมาในสายอาชีพ Graphic & Photography ตอนเริ่มธุรกิจครั้งแรกยังไม่ค่อยรู้จักการทำธุรกิจ หรือศัพท์ต่างๆทางธุรกิจมากนัก เธอเริ่มต้นจากการออกแบบลายเสื้อเเละไปขายที่ตลาด Portobello เเละ Spitalfields ในวันหยุดสุดสัปดาห์ และเเล้วผลงานของเธอได้เป็นที่เตะตากับ ผู้นำเข้าเเละจัดจำหน่ายสินค้าแฟชั่นชายอิตาลี  เธอจึงเรียนรู้ข้อแตกต่างของคำว่าขายปลีก กับขายส่งครั้งเเรกว่ากระบวนการเป็นอย่างไร เธอเรียนรู้เเละเก็บข้อมูลต่างๆในการทำธุรกิจอย่างรวดเร็วด้วยการทำธุรกิจจริงๆ 

Manage your time well in Fashion Cycle

พี่ลินดาได้เล่าถึง Fashion Cycle ไว้เป็นเกร็ดความรู้สำหรับคนที่สนใจอยากทำธุรกิจเกี่ยวกับแฟชั่น 

ขั้นที่ 1: การหาเเรงบันดาลใจ การออกแบบ การเสก็ต

คอลเลกชั่นที่ดีเริ่มต้นจากคอนเซ็ปที่แน่น ซึ่งเปรียบเสมือนเรามีฐานที่ดี ลองออกจากบ้านไปเที่ยว อ่านหนังสือ หรือดูหนัง หาเเรงบันดาลใจจากสิ่งที่อยู่รอบๆตัว

ขั้นที่ 2: การหาผ้า

หนึ่งในจุดที่จะทำให้แต่ละแบรนด์แตกต่างกันคือการเลือกเนื้อผ้า  ลองใส่ความคิดสร้างสรรค์ลงไปและหาผ้าในแหล่งที่แตกต่างกัน พยายามอย่าให้วัสดุเดียวกัน 100% ในแหล่งๆเดียว และอย่าลืมดูตามกระเเสด้วยว่าผ้าแบบนี้ฮิตกับกลุ่มลูกค้า

ขั้นที่ 3: การทดลองการผลิต และการผลิตจริง

ขั้นตอนการผลิตชิ้นตัวอย่างเป็นอะไรที่สำคัญมาก เพราะถ้าเราเอาผ้าจริงไปผลิตเองเลยจะเสียผ้าดีเอาเปล่าๆถ้าเข้าใจผิดกับช่างตัดเย็บ และที่สำคัญควรทำสัญญาลายลักษณ์อักษรเพื่อยืนยันว่าเข้าใจตรงกันทั้งสองฝ่าย

ขั้นที่ 4: การถ่าย Lookbook

การถ่ายแบบLookbook เริ่มต้นจากคอนเซปบอร์ดที่ชัดเจน เพราะจะทำให้ช่างกล้อง นางแบบช่างทำผม ช่างแต่งหน้าเข้าใจตรงกันมากขึ้น 

ขั้นที่ 5: การทำการตลาด 

ขั้นตอนนี่แหละที่เราต้องใช้เทคโนโลยีให้เป็นประโยชน์ โดยการเอาข้อความที่จะสื่อ สื่อสารให้ตรงกลุ่มเป้าหมายมากที่สุด พยายามคิดข้อความอย่างสร้างสรรค์ และเข้าถึงลูกค้าให้ได้มากที่สุด 

Don’t limit yourself only in domestic market, go international 

แบรนด์ Lalalove ได้ขายอยู่ที่ประเทศอังกฤษ สิงคโปร์ ดูไบ ไต้หวัน ฮ่องกง เดนมาร์ก และกรุงเทพ พี่ลินดาแนะนำว่าอย่าลิมิตแต่ในตลาดที่มีความคุ้นเคย ลองวิเคราะห์ดูว่าเสื้อผ้าของเราเนี่ย ตรงกับแทรนด์ของประเทศไหน วิธีที่ง่ายที่สุดก็ดูจากลูกค้าที่มาซื้อของแบรนด์เรา ลองเข้าไปแสดงผลงานในงานแฟร์ เพื่อที่จะทำให้แบรนด์เรามีโอกาสให้คนทั่วไป หรือบายเออร์มาเห็นมากขึ้น ถ้างบประมาณมีจำกัดละก็ ลองไปหา กรมส่งเสริมการค้าระหว่างประเทศ เพราะทางภาครัฐสามารถช่วยสนับสนุนได้

ในฐานะตัวแทนของทีมงาน ProjecKIND ปูเป้ต้องขอขอบคุณแขกรับเชิญพิเศษอีกครั้งที่ได้ให้ความรู้ และเเชร์ประสบการณเรื่องราวดีดี ขอขอบคุณ HUBBAสำหรับสถานที่ และทีมงานProjecKIND และทุกๆคนที่มางานหรือ อ่านบทความนี้มากๆค่ะ หวังว่าจะเป็นประโยชน์ไม่มากก็น้อยนะคะ :)

 

 

 

 

Last Sunday afternoon ProjecKIND hosted a fashion workshop event with a mission is to a build fashion community among fashion startup brands in Thailand, aiming to connects like-minded people and expand the fashion horizon. This is the first fashion workshop ProjecKIND hosted along with the invitation to Fashion icon and guru such as 

- P Ploy Aurthaveekul (the founder of Blackheart): K Ploy apart from being an actress, she embraces the entrepreneurial mindset and launched the brand Blackheart in 2010, after a few years of sweat and tears, Blackheart became well known and stood out among the other as a unique brand. 

- P Linda Charoenlab (the founder of Lalalove): K Linda has the origin in London where its design Lalalove caught en eye of buyer and received exclusive invitation to feature in the famous London Topshop’s flagship on the busy Oxford Street and the multi-store, The Laden Showroom in East of London. 

Both brand owners/designer shared many inspirational background and stories to the community. I have bulleted the key takeaway for both speakers as following;  

P Ploy, Black Heart

Start small, and scale up later

She started from less than 7 patterns in her first collection and with only 40,000 Baht in capital. Why start small? It allows herself to learn and understand the new business and customer in dept.  And later on when she’s more experienced she can use the revenue to scale up the business. 

Build strong brand identity at heart 

A good brand needs to have strong brand identity. She envisioned Black Heart girl to be urban hippie. No matter how much celebrity endorsement, it always comes down to the product/ design. For example the embroidered jean in JJ Market of how they started with a very strong design with little marketing, which later caught eyes of many celebrities and people fluxed to the store.

Estimate seasonality

Just like other industries, clothing highly correlates to seasonality. Every raining season is the low season so try to have low stock of inventory but still excite the market with new collection. 

Turn Crisis Into Opportunity

One of the most common problems for all the brands is the sluggish sale. She told the story of one of the items that experienced slow sale, instead of being worried about the unsold items, she took a chance and created a new look out of the old one!

Understanding your customer is the key

She mentioned that clothes are not only made for model, or celebrities but the real challenge is to design clothes that look best on the customer Learning and listening to customer is the most important thing.  

P Linda, Lalalove

Invest your time and energy in discovering yourself

Graduated London College of Fashion, she followed her passion of being a stylist. Although she came to realize that being an internship in stylist couldn’t make a living, what she gets is more valuable. She learned all the processes, established strong connections which later became value-added to her own business, worked for the legendary British stylist Katie Grand, and Intersection Magazine under Dazed & Confused.

Learning by doing is the best lesson one could get 

Venturing on her first business with limited knowledge, she had a modest beginning by designing her own graphic T-shirt sold at Portobello and Spitalfields markets on the weekend.  Her design caught the eyes of Italian distributor where she first learned about the real business. It was the First time she learned the difference between wholesale and resale; she was a fast learner and excelled as she proceed on doing. 

Manage your time well in Fashion Cycle

She illustrated a very clear fashion cycle for those who’re interested in fashion business. 

Stage 1: Inspire/ design/ sketch (1.5-2 months)

A good collection starts from a strong concept. A good concept will be a strong base. Take a vacation leave, read a book, watch a movie and get inspired by the surrounding 

Stage 2: Fabric/ textile sourcing (1 month)

This is the key differentiating point in the fashion world. Be creative and seek for unique source of material. You can’t find 100% of material from the same place; try to diversify all your materials. And remember to adapt to the current trend. 

Stage 3: Pre-production and production (1-2 Months)

It’s important to create a sample before using the real fabric in order to prevent the fabric from being wasted incase there’re misunderstandings between the designer and tailor.  She also suggested to made a written contract with the tailor to guarantee the understanding of both sides

Stage 4: Lookbook/ shooting

A Photo shoot starts with a solid concept board because it helps you visualize what’s in your head for a clearer understanding of the photographer, model, hair and makeup stylist. 

Stage 5: Marketing

This is when social media plays an important role in and getting the messages across to the audience Think of the key message creatively and utilize the social media well.

Don’t limit yourself only in domestic market, go international 

Lalalove has penetrated many countries such as London, Singapore, Dubai, Taiwan, Hongkong, Denmark, Italy, and Bangkok. P Linda suggested to analyze your clothes along with international market trend and try to penetrate the market with brand display in the international fair trade where international buyers will notice your brand. If you have a limited budget, Department of International Trade Promotion can help you subsidize. 

On behalf of ProjecKIND team I would like to express our gratitude to both speakers for sharing us invaluable real life experiences and thank you HUBBA, the ProjecKIND teams and audiences that make the event happened. And of course thank you for reading this article, hope that you find it useful ☺