06.08.16

DRIFTING IN BEAT AND MOTION

Exhibition

                        teamLab Island

มีใครเคยตกลงไปในห้วงของเสียงดนตรีบ้างไหม ระดับที่เสียงดนตรีเข้าไปพัวพันและกระตุ้นกับประสาทสัมผัสต่างๆในร่างกาย เหมือนไปกดปุ่มเปิดระบบในร่างกาย อยู่ๆเราก็รู้สึกมีชีวิตชีวา ทุกสิ่งทุกอย่างรอบข้างตัวกลายเป็นมีสีสัน ถนนธรรมดาๆที่เราเคยเดินอยู่ๆก็ดู groovyขึ้น พอเราหลับตาลง และปล่อยใจลอยไปกับเสียงเพลง ประสาทสัมผัสที่ได้รับรู้ในเสียงเพลงก็จะสร้างภาพจินตนาการขึ้นในหัวเหมือนเราอยู่อีกโลกโลกหนึ่ง นั่นคือความรู้สึกเราเวลาอินกับเสียงดนตรีจริงๆ ดนตรีเป็นส่วนหนึ่งของชีวิตเรานะ เหมือนมันทำให้ร่างกายเราหลั่งสารเคมีที่ทำให้เรามีความสุขรู้สึกมีชีวิตชีวา 

แน่นอนว่าคอนเสิร์ต หรืองานเทศกาลดนตรี เป็นหนึ่งในที่ที่เจ๋งที่สุดในการฟังเพลง เพราะเราได้ปลดปล่อยประสาทสัมผัสทั้ง 5ได้อย่างเต็มที่ เราใช้ตามองภาพvisualบนเวทีที่เข้ากันพอดีกับเสียงดนตรี เราเหมือนถูกหลอมไปอยู่ในพลังงานที่ยิ่งใหญ่ในกลุ่มคนดูนั่นคือเหตุผลที่เราชอบไปอยู่ในที่ๆทำให้หัวใจเต้นแรงและเร็ว

เร็วๆนี้เราได้เจอสถานที่เจ๋งที่หนึ่งที่เหมาะกับการฟังเพลง teamLab Island เป็นเหมือนสถานที่ในจินตนาการที่ทีมผู้สร้างมาจากญี่ปุ่น ประสมประสานระหว่างเทคโนโลยีและศิลปะโดยการสร้าง digital installation หรือเรียกว่า Ultra-technologyเกิดเป็นงานศิลปะยุคใหม่ที่ล้ำไปอีกขั้น เราได้ยินเกี่ยวกับ teamLab ครั้งแรกตอนอยู่ที่แคลิฟอร์เนีย ตอนนั้นเราเห็นเพื่อนเราโพสต์รูปลงในไอจีเป็นรูปที่เหมือนเค้าลอยอยู่กลางอวกาศ หลังจากนั้นเราก็เริ่มหาข้อมูลต่อ ตอนนั้นอยากไปมาก แต่ว่าอยู่ที่ LA แต่เค้าจัดกันที่ SF เราเลยไปไม่ได้ แต่โชคดีมากก็กลับมาที่กรุงเทพแล้ว เพิ่งรู้ว่าเค้ามาจัดที่นี่ด้วย! ยังไงก็ต้องมาดูให้ได้

ตอนนั้นรู้ตั้งแต่เดือนมิถุนา แต่ช่วงนั้นยุ่งมาก ได้มาจริงๆก็ปลายเดือนกรกฎาคมเลย เป็นสัปดาห์สุดท้ายที่จัดงานพอดี teamLab อยู่ที่ชั้นสามของเซ็นทรัลเวิลด์ พอไปถึงแอบเขินนิดหน่อย เด็กเยอะมากกก เหมือนเรามาแย่งเด็กเล่น ฮ่าๆ เราไปที่เนี่ยเตรียมไปหนึ่งอย่างเท่านั้นคือ playlistเจ๋งๆ มันเป็นที่ที่เราจะไปดื่มดำกับเสียงเพลง และภาพvisualต่างๆ ตอนนั้นที่ไปโชคดีมากที่ห้องคนไม่เยอะมาก เป็นห้องเล็กๆที่มืดไปหมดเลย พอเดินเข้าไปเราก็เปิดเพลงแรกในplaylistขึ้น 'Moon Child' ของ M83 ก่อนจะเข้าไปข้างในความมืด แล้วเพลงในหัวก็เริ่มขึ้น.... เป็นจังหวะหลอนๆหน่อยเหมือนลอยอยู่กลางกาแล็กซี่ในหูพูดว่า

‘Raise your arms in the big black sky

Raise your arms the highest you can

So the whole universe will glow’

หลังจากท่อนนั้นเราฟังแล้วอินมากจนต้องยกมือขึ้นตามกลางห้อง อยู่ๆจากห้องที่มืดสนิท ดอกไม้นับ100 นับ1000 ก็โผล่ขึ้นทั่วฝาผนังห้อง 360 องศา คือเวลาเราอินกับเสียงดนตรีนะ อยู่ที่ที่ไหนก็จะยิ่งรู้สึกอินตามไปด้วย ดอกไม้ได้งอกผลิใบออกมาตามฤดู และผลัดเปลี่ยนสีไปเรื่อยๆ เหมือนจำลองวัฏจักรดอกไม้ทั้งปีในช่วงเวลาสั้นๆ ทั้งเสียงดนตรีและการเคลื่อนไหวของดอกไม้เข้ากันได้อย่างน่าเหลือเชื่อ 

Have you ever fallen deep into the music? At the stage that you feel the rhythm flows into your body and somehow you feel like you’re in the different world. Then you turn around and look at the same street but everything gets so much cooler. When you close your eyes and open your ear, your brain started to paint the picture from the beat that hit. Taking a trip to the fantasy world. That’s how I feel about music. Music is a major part of me. It kicks in some chemical on my body and made me feel so alive.

And you know one of the best place to listen to music? Of course, festivals and concerts are one of them. You know why? Because you could use all your 5 senses expressing so liberate. You could see the image of the artist and the light visual on the stage that flows perfectly with the music. You feel like you’re the part of a great positive energy in the crowd. That’s why I love surrounding myself in a place that I could feel my heart pumping fast and wild.

Recently I discovered another the place that I could fall deep into the music. teamLab isLands is a dream team from Japan that brings us into an imaginary land. They married the idea of art, and technology perfectly by curating the innovative digital installation, or so-called ‘Ultra-technology.’ I first heard about teamLab Islands when I saw a good friend of mine in California posted a photo that looked like he’s floating in the galaxy. So I searched right away to find out more about that place, and heard about the teamLab for the first time. I really want to explore this place, but I was in LA by the time, and the project was held in SF. Fortunately, not too long after I came back to Bangkok I saw Thai friends posted the picture of a dark room full of flowers, there it is again, and I have to check it out this time.

I heard about it since June, but just got a chance to check it out last week at Central World 3rd floor. Just in time before the exhibition ended at the end of July. (Basically, today...) Going there I prepare one thing with me, myself, and ‘my playlist.’ This is a place for me to drench in the art and music by seeing beautiful visual and listening to cool beat.  I was lucky when I got to the first room it was not that packed. I turned on the song, ‘Moon Child’ by M83 before I stepped inside, it was completely dark room and the music went like

‘Raise your arms in the big black sky

Raise your arms the highest you can

So the whole universe will glow’

And I felt the urge to raise my arm to the big black room in front of me and suddenly the countless of flowers blooming on the wall. It was an amazing experience as the music tried to take me to other place and the visual of flower kept on growing into the different season, grew, flourished, bloomed, withered, and new   season started again. The music and visual synced perfectly as one. It’s a beautiful experience that I made me realized the simple truth of the cycle of life.


teamLab Island 
teamLab Island 
teamLab Island 
teamLab Island 
teamLab Island

LOCATION: teamLab Island, BANGKOK

 

อีกห้องเป็นห้อง panorama เล็กๆ เราเห็นเป็นภาพlandscape ของทะเลและภูเขา เป็นภาพของทะเลที่ทอดตัวยาวไปตามผนัง มีคลื่นพัดน้ำขึ้น-ลง มองแล้วสบายตาดี เราเปิดเพลง ‘Aquarium’ ของ Nosaj Thing เพลงนี้ไม่มีเนื้องร้อง มีแต่ทำนองที่ให้ความรู้สึกเหมือนลอยตัวอยู่กลางมหาสมุทรแปซิฟิก ลองฟังดูมันฟัลนี้จริงๆ

  

 

ห้องนี้เป็นการถ่ายทอดเรื่องราวของมหาสมุทรใน 100 ปี เริ่มต้นตั้งแต่เป็นทะเลที่อุดมสมบูรณ์ มีภูเขาสูงใหญ่ หลังจากนั้นทะเลได้เคลื่อนตัวสูงขึ้นสูงขึ้นจนท่วมภูเขาและในที่สุดทุกอย่างก็ถูกปกคลุมไปด้วยแม่น้ำ จากแม่น้ำที่สงบๆ ก็เริ่มมีลม พัดกระหน่ำเข้ามาเกิดเป็นพายุที่มีความเร็วสูงทำลายล้างทุกสิ่งอย่าง เรื่องราวที่เกิดขึ้นเอามาจากข้อมูลทางวิทยาศาสตร์จริงที่ทางทีม teamLab อยากจะสื่อถึงภัยของปรากฏการณ์ global warming ที่จะเกิดขึ้นในอนาคตและทำให้ทุกอย่าง back to the basic อีกครั้ง

ห้องที่เราตื่นตาตื่นใจที่สุด ก็คงจะหนีไม่พ้นห้องยักษ์เต็มไปด้วยหน้าจอขนาดใหญ่เจ็ดอัน ห้องนี้ชิวมากเพราะมีที่นั่งหันหน้าเข้ากับจอเหมือนอยู่ในโรงหนัง เราเดินเข้ามาในห้องที่มืดไปหมด อย่างเดียวที่เสียงดังคือเพลงในหูข้างเรา 'Fells like we only go backwards' จาก Tam Impala 

‘It feels like I only go backwards baby

Every part of me says "go ahead".

I got my hopes up again, oh no... not again.

Feels like we only go backwards darling.’

ภาพเคลื่อนไหวเริ่มต้นจากอีกาตัวใหญ่บินตัดสามหน้าจอใหญ่ จากซ้ายสุดไปขวาสุด สิ่งที่เจ๋งมากก็คือทุกการเคลื่อนไหวของอีกาจะมีลำแสงพุ่งติดตามเหมือน powderpuff girl เรานั่งอยู่กลางห้อง ตาจับจ้องไปที่ลำแสงพุ่งขึ้นทุกมุม พร้อมฟังเสียงบีทในหู ฟีทมันถึงมาก เหมือนลอยขึ้นกลางอากาศ ทั้งร่างกายรู้สึกชิวไปกับบีท และvisual ตรงหน้า  

 

 

อีกโซนหนึ่งโซนของเด็กเล็กๆ Light ball orchestra เป็นพื้นที่ที่เต็มไปด้วยลูกบอลไซด์เท่าเด็ก ทุกครั้งที่เราแตะหรือกลิ้งลูกบอลไปกับพื้น ลูกบอลจะเปลี่ยนสี และส่งเสียงออกมา ถ้าเราแตะลูกบอลที่อยู่บนหัวเป็นเหมือนตัวบอสจะทำให้ลูกบอลทุกลูกข้างล่างเปลี่ยนสีพร้อมกันหมด ถ้าเรามองจากมุมไกลๆ เหมือนเห็นเด็กๆวิ่งไล่ลูก M&M's ยักษ์เรืองแสงเต็มไปหมด 

 

 

เราว่าสิ่งที่เรา surprise ที่สุดในงานวันนั้นคือ Sketch town ย้อนกลับไปตอนเด็กๆที่ชอบวาดรูปเล่นในกระดาษ เป็นการ์ตูนที่ยึกยือไม่เป็นรูปเป็นร่าง แต่ที่นี่เป็นที่ๆสามารถทำให้ตัวการ์ตูนเหล่านี้มีชีวิตขึ้นมาได้ เด็กๆจะสามารถวาดภาพต่างๆเช่น บ้าน รถ ตึกยานอวกาศ หรือสัตว์น้ำ ซึ่งภาวะต่างๆเหล่านี้จะถูกสแกนเข้าไปในเครื่อง และเปลี่ยนให้เป็นภาพสามมิติบนหน้าจอใหญ่ ไม่ใช่แค่ภาพเท่านั้น แต่ตัวการ์ตูนเหล่านี้สามารถเคลื่อนไหวและทำหน้าที่ต่างๆได้เช่น รถดับเพลิงก็สามารถช่วยพ่นน้ำดับไฟได้ คิดดูถ้าพวกเราได้เล่นอะไรแบบนี้ตอนเด็กๆ เห็น ตัวการ์ตูนที่วาดบนกระดาษกลายเป็นเรื่องราวเคลื่อนไหวบนหน้าจอทีวีใหญ่มันจะเจ๋งขนาดไหน  

  

อีกอันที่เราชอบมากก็คือ หน้าจอinteractive อันนี้เป็นหน้าจอยาวที่มีรูปสัตว์เต็มไปหมดความเจ๋งของมันอยู่ที่ว่าถ้าเอานิ้วมือเนี่ยไปแตะถูกตัวสัตว์มันจะสามารถเปลี่ยนกลายเป็นตัวอักษรได้ทำให้เด็กๆเนี่ยได้ทั้งความสนุกแล้วก็เรียนรู้พวกตัวอักษรต่างๆไปด้วย

 

วันนั้นบอกตามตรงว่าเรามาที่นี่แล้วไม่ได้คิดคาดหวังอะไรเลย นึกว่าเป็นแค่exhibition ธรรมดาๆเท่านั้น แต่เสียงเพลงและภาพvisualในวันนั้นทำให้ความรู้สึกทุกอย่างมันไปอีกlevelหนึ่ง เราคิดว่าศิลปะที่ดีควรจะสื่อความหมายออกมา ซึ่งในวันนั้นทุกๆ art pieceในวันนี้สื่อทั้งอารมณ์ ความรู้สึก และแถมยังทิ้งความหมายให้เราได้คิดอีกด้วย เอาไว้ใครจะไป exhibition อะไร คราวหน้าลองเอาเพลงไปฟังด้วยน้า ฟีลมันดีจริงๆ 

 

 

 

 

 

Next room was a small panoramic room. I saw the landscape of great big ocean and the mountain. I picked the space by the corner and put on ‘Aquarium’ by Nosaj Thing. Pure melody, no lyrics. The beat would drench you in the middle of Pacific Ocean. I seriously recommend listening in this room. It’s like floating in the ocean!

This is a story of the ocean in next 100 years. Starting from normal sea level with greenery. Then sea level started to rise higher and higher until everything covered with water. The ocean turned from peaceful to vicious with roaming thunderstorm. teamLab based on a true story of catastrophic change due to global warming which devastating and brings everything back to the basic eventually, begin again…

 

 

The most epic experience for me is the huge rooms filled with 7 massive screens. This room has seats facing the huge screen in front like in the cinema. I stood there in the middle of the room in the dark and put on the track, “Feels Like We Only Go Backwards” by TAME IMPALA. 

‘It feels like I only go backwards baby

Every part of me says "go ahead".

I got my hopes up again, oh no... not again.

Feels like we only go backwards darling.’

Starting with the big crow flying across 3 big screens being chased by something. What made it incredible beautiful is the beam of light that set on the motion on every screen. The light was fast and beautiful, splashing all over the screen. I just sat there in the middle of everything and let the trace of light passed me by with cool beat on my ears. It was a sensational experience.

 

 

 

For the next zone probably for little kids but I still enjoy seeing them play and explore. Light Ball Orchestra is an area that filled with a human-sized balloon. Every time the kid rolling or touching it, the call would change the color and made a sound. The boss of all the balls is the ball on the overhead, once you touched it, the rest of the ball changed color. It’s such a cool, vibrant concept. So the image we saw from further away would be little young man chasing the glowing massive M&M on the floor.

 

 

I think the most surprising idea for me would be Sketch Town. Imagine when we were little, we always doodle on the paper? It was a lifeless wobbly doodle on the paper. Here is the place to turn all your imagination into the reality. The kid can draw 2D picture on the blank paper whether a house, car, building, spaceship, aquatic life which later be transformed into 3D motion picture on the huge screen. I, as an adult was so fascinating by this idea, and imagine you were little kid seeing your own masterpiece becoming a reality moving around, how cool would that be? Not only putting picture into life, each picture will serve the function in the real world for example fire truck will help put off the fire in the town. Isn’t amazing? It was blown away by the concept.

 

  

Another thing that I really impressed was the interactive digital screen. On the screen, shown the picture of many animals, but once you touch it turned to be a letter. It’s an amazing way to teach students to learn about the character while having fun.

 

I walked in teamLab island didn’t expect anything more than just another digital exhibition. But the visual and music really made the whole experience better. I think a great piece of art should leave the trace of meaning to us, so does all the art pieces have their own story and strong voice that speak to us.