17.03.16

BUDDHIST PILGRIM FINAL EP. THE TRUTH

India

                        buddha

Each morning we are born again. What we will do today matter the most.

ไม่มีใครสามารถหนีการเกิด แก่ เจ็บตายได้ แต่น้อยคนนั้นที่จะยอมรับความจริงเหล่านี้ได้ แต่จริงๆถ้าเราปลง และสามารถยอมรับความจริงนี้ได้ (ซึ่งเราก็พยายามทำอยู่ถึงทุกวันนี้) จะทำให้เราพร้อมเสมอกับการเปลี่ยนแปลงครั้งใหญ่ในชีวิต คติหนึ่งอย่างที่เรามักใช้ในการดำเนินชีวิตคือ ถ้าประตูบานหนึ่งปิดลง อีกบานจะเปิดขึ้น เพราะฉะนั้นอย่ายึดติดกับอดีตเลย เพราะทุกๆเช้าเราสามารถเริ่มวันใหม่ และทำสิ่งที่สำคัญที่สุดสำหรับเราได้

Each morning we are born again. What we will do today matter the most. 

We can’t deny that we are all subjected to birth, aging, sickness, death, sorrow and loss. It’s simple fact of life that no one could escape. It’s the truth that we want to deny. But once you accept this truth (which I struggle to accept until now), you’ll be blessed and appreciated the life much more than you could possibly imagine. My motto for life that I shaped me into who I am is “One door close, another will open, don’t stick to the past. Each morning we are born again. What we will do today matter the most.” 


buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha 
buddha

LOCATION: INDIA & NEPAL

เราเกริ่นปรัชญาชีวิตมาซะเยอะ มีใครเดาออกไหมว่าเราจะพากันไปที่ไหนต่อ  สถานที่นี้เป็นที่ที่พระพุทธเจ้าประสูติ และปรินิพพานนั่นเอง เพื่อเป็นการให้เกียรติสถานที่ เราเลยใส่ชุดขาวหมดจดจาก  Haatiya อีกวัน 

พระพุทธเจ้าประสูติที่สวนลุมพินีวัน ในเนปาล เพราะฉะนั้นเรานั่งรถข้ามฟากจากฝั่งเนปาลมาประมาณ 6-7ชั่วโมงได้เลย แต่รถที่ด้านอินเดีย – เนปาลจะติดหน่อย เลยเสียเวลาตรงนี้เยอะนิดนึง แต่พอผ่านด่านมาก็โล่งเลย ไม่นานเราก็มาถึงสวนลุมพินี ประเทศเนปาล ก่อนจะเข้าไปต้องเดินข้ามสะพานที่ทอดยาว กลางสะพานมีพระพุทธเจ้าน้อยที่ชี้มือขึ้นท้องฟ้า เป็นเรื่องมหัศจรรย์เพราะหลังจากที่พระองค์ประสูติออกจากครรภ์ได้ก็สามารถเดินได้ 7 ก้าวพร้อมมีดอกบัวมารองรับพระบาท เราเข้าไปข้างในสถูปจะมีแผ่นศิลาซึ่งเป็นจุดที่พระพุทธเจ้าเหยียบลงบนพื้นดินเป็นครั้งแรก เสียดายที่เราไม่สามารถเก็บภาพด้านในมาฝากได้ เพราะเค้าห้ามถ่ายรูป แต่เป็นอะไรที่รู้สึกขลังจริงๆ พวกเราได้นั่งสมาธิภายในนั้น เป็นอะไรที่เราไม่คาดคิดว่าจะได้มาจริงๆ เหมือนได้มาค่อยๆต่อภาพจิกซอว์ชิ้นต่างๆ 

อีกที่ที่เราจะไปวันนั้นคือกรุงกุสินารา สถานที่ที่พระองค์ปรินิพพาน มองจากภายนอกเป็นสถูปสีขาวสวยสง่าตั้งอยู่กลางสวน ภายในเป็นพระพุทธรูปที่นอนหลับตาด้วยความสงบ ก่อนที่พระพุทธองค์จะเสด็จดับขันธปรินิพพานได้ตรัสคำสอนทิ้งท้ายว่า “ทุกสิ่งที่มีเกิดในเบื้องต้นแล้ว จะต้องแปรปรวนในท่ามกลาง และดับสลายลงเช่นเดียวกัน จงดำเนินชีวิตด้วยความไม่ประมาท และอุตส่าห์บำเพ็ญเพียร” 

บอกได้คำเดียวว่าทริปนี้เป็นอะไรที่สุดๆจริงๆ ได้เปิดตากับโลกแห่งความเป็นจริงกับชีวิตอีกมุมมองหนึ่งในอินเดียที่แสนยากลำบาก ทำให้เรารู้สึกแสนโชคดีที่เกิดมาในประเทศไทยและไม่ต้องเจอความลำบากแบบนี้ และได้เปิดใจกับธรรมะ เรื่องราวต่างๆเกี่ยวกับพระพุทธเจ้าที่เราได้เล่าเรียนมาตั้งแต่เด็ก เราเคยคิดว่าทุกอย่างคือนิทานที่สอนให้ทุกคนเป็นคนดี มีศีลธรรม แต่พอได้มาที่นี้แล้ว ดวงตาได้เห็นสัจธรรมโดยแท้ ทุกอย่างมีหลักฐาน และสถานที่ทุกอย่างเป็นเรื่องจริงทำให้เรามีความศรัทธาในพระพุทธศาสนามากขึ้นมาก ที่สำคัญที่สุดคือเพื่อนร่วมทริปนี้ ป๊ากับม้าที่ปลูกฝังให้เราเป็นคนดีตั้งแต่เด็กๆ ถ้าเรามีกำลังก็ควรจะทำทานให้กับผู้ที่เดือดร้อนกว่า ทริปนี้จึงเป็นทริปที่เราได้อิ่มบุญโดยการให้ทานทุกครั้งที่เราก้าวเดินออกจากรถบัสสู่ถนน เพราะขอทานอยู่ทุกซอกมุมจริงๆ เรารู้สึกสนิทและผูกพันกับป๊าม้าขึ้นมาก หลังจากกลับจากทริปนี้ และที่จะขาดไม่ได้เลยคือทัวร์ดีดีอย่าง Jula Merit Travel&Tour กับ Tritour India ที่ทำการเดินทางเราสบายจนลืมไปเลยว่าอยู่อินเดีย มีทั้งเชฟฝีมือดีจากไทย และพี่ไกด์ทัวร์สุดคล่องแคล่วและเก่ง  ทำให้ทริบนี้เป็นทริปที่อิ่มท้อง อิ่มบุญ อิ่มใจ ตั้งแต่วันแรกจนเกือบถึงวันสุดท้ายนี้ และที่น่าแปลกประหลาดที่สุดคือ ทริปนี้ไม่รู้สึกเหนื่อยเลยแม้แต่นิดเดียวถึงแม้เราจะต้องเดินทางกันนานมากในแต่ละวัน ขอขอบคุณทุกอย่างที่ทำให้เราได้ไปอยู่ในจุดๆนี้ และถ้ามีโอกาสก็อยากชวนให้เพื่อนๆได้มีความรู้สึกสุข สงบเช่นเดียวกันนะคะ

 Outfit: Haatiya 

Photographer: Mom

I mentioned about a fact of life in the intro. Can you guess where I will be taking you today? The place that Lord of Buddha was born and passed into nirvana. And to cherish the beauty of life, I wore all white outfit again.This time, I went for smart casual Haatiya suit. 

The Buddha started his life in Lumbini garden, Nepal. It was 6-7 hours traveling in the bus. We spent a lot of time at the border India-Nepal due to big traffic, but once we got through, the road was quite clear. We soon arrived there, there was a long bridge to Lumbini garden. In the middle of the bridge stood a big Golden Baby Buddha pointing his finger up to the air. On the day he was born, it was a miracle that he could walk 7 steps. The exact spot that he was born is inside the stupa, but taking a picture is prohibited there so unfortunately I don’t have a picture to show you guys, but it was complete sacred to go meditate there. It was quite crazy for me to put all the jigsaw pieces together as I visited one place to another.

Another place we visited on that day was Kushinagar where Lord of Buddha passed away and transformed into nirvana. It was a beautiful white stupa. Inside laid the statue of Lord of Buddha lying peacefully. Before he entered the nirvana, the Buddha announced that he would soon reach Parinirvana, or the final deathless state. One thing he foresaw was soon after his death, his relic would be distributed to only the big cities, that’s why he choose to come to small town like Kushinagar as his final destination. His last word was “All composite things are perishable. Strive for your own liberation with diligence”

For me, it was so surreal to witness all of this with my own eyes. As I were little, I used to think that all the stories in about Lord of Buddha were just a fairy tale embedded with a moral teaching. Coming here is such an eye-opening experience to see all the major touch points in Buddhism. And I’m so glad I got to spend this amazing peaceful week with my heroes, mom and dad! The most awesome persons I’ve ever known! I can definitely feel the deep connection coming back. And of course, I need to acknowledge Jula Merit Travel&Tour and Tritour India for making our week in India so comfortable that I forget that we were in India. We felt at home with amazing Thai chef and super tour guide that make our trip smooth and memorable. One miracle is that despite the long hour trip hopping from each city to another, we were tired at all. This is surely one of the highlight trip that I highly recommended. 

Outfit: Haatiya 

Photographer: Mom