03.01.17

BEST OF 2016

Journal

                                india

สวัสดีปีไก่ กุ๊กๆ ในที่สุดก็วนมาครบปีที่เราเกิดสักที ทุกๆต้นปีสิ่งที่เราชอบทำคือย้อนดูสิ่งที่ทำปีที่แล้ว เรื่องราวอะไรที่น่าจดจำมากที่สุดในปี 2016 จะได้รู้ว่าเราได้เรียนรู้อะไรบ้างในปีที่แล้ว เราว่าการทำบล็อกเนี่ยเป็นส่วนสำคัญที่ทำให้เราจดจำเรื่องราวต่างๆได้ดีเลย ทำให้ความทรงจำที่สำคัญอยู่กับเราตลอดไป เลยอยากให้เพื่อนๆลองจดหรือบันทึกภาพเรื่องราวต่างๆในแต่ละปีดู ทำเก็บไว้ดูเองก็ได้ มันมีความหมายทางจิตใจจริงๆ เนื่องในโอกาสวันปีใหม่ เราเลยอยากจะแชร์โมเม้นท์สำคัญๆของปีที่แล้วมาเล่าสู่กันฟังอีกครั้ง เผื่อใครพลาดตอนไหนไป :)

Miraculous Moment in India with parent

 

Happy New Year and welcome to the year of Rooster! Finally here come my zodiac year. Every year at the beginning of the year I always reflect on that happened in the previous year. See what has been the highlight in 2016 and what did I learn last year. I think Stellar Balcony has been a big part to keep my memory alive, so I highly encourage you guys to capture the moment throughout the year via diary or picture. It really makes the moment more meaningful. So in good occasion of starting New Year, I would like to share the best moment in 2016 in case you miss anything ;) 

Miraculous Moment in India with parent


india

LOCATION: Stellar World

ตอนต้นปีเราได้ไปทริปแสวงบุญกับพ่อแม่ มาอินเดียเนี่ยเป็นประสบการณ์คนละโลกเลย ยิ่งเรามาเมืองที่ยากจนที่สุดของอินเดียยิ่งเห็นถึงความต่างของชนชั้นวรรณะ ทำให้ตาและใจเปิดกว้าง แต่สิ่งที่ประทับใจที่สุดในทริปนั้นคือการที่ได้ไปสู่พุทธคยา บริเวณต้นศรีมหาโพธิ์ที่พระพุทธเจ้าได้ทรงตรัสรู้ ทั้งครอบครัวเป้ได้ไปนั่งสมาธิบริเวณนั้น และที่รู้สึกโชคดีที่สุดคือโมเม้นท์ที่ลืมตามา เป็นอะไรที่น่ามหัศจรรย์มากใบโพธิ์จากต้นศรีมหาโพธิ์ได้ปรากฏอยู่ตรงหน้า ถือเป็นศิริมงคลแก่เราและครอบครัวมาก ตอนนี้ผ่านมาจะปีหนึ่งแล้วใบโพธิ์ในยังถูกเก็บอยู่อย่างดี J รู้สึกดีมากที่ได้ผ่านทริปนั้นกับป๊าม้า ไม่ใช่ทริปที่สบายที่สุด แต่มีความสุขมากที่สุดที่ได้ไปกับคนที่เรารักที่สุด

Bonding Moment in Coachella with brother

 

ประมาณช่วงเมษาทุกปีเราจะชวนพี่ชายเรา เฮียกันต์ไปงาน Coachella เฮียไม่เคยไปเลยมาประมาณ 2ปี จนปีนี้ฟังเราตื๊อไม่ไหวเลยตัดสินใจมาด้วยกัน ปกติเรากับพี่ก็เหมือนพี่น้องคู่อื่นๆที่ชอบทะเลาะกันตั้งแต่เด็ก แต่มีบางอย่างในงาน Coachellaที่ bond เราเข้าด้วยกันอย่างบอกไม่ถูก บ้านเราเป็นคน emotionalมากอยู่แล้วไง เพราะฉะนั้นจะฟังดนตรีแล้วรู้สึกฟีลได้มากกว่า เป็นweekendที่เรารู้สึกโคดปลดปล่อยทั้งกาย และใจไปกับเสียงเพลง และได้ share momentที่โคดพิเศษกับเฮียกันต์ที่ไม่เคยคิดมาก่อน เป็นจุดเปลี่ยนความสำคัญของเรากับพี่เลย หลังจากกลับมาจาก Coachella เราโคดรักเฮียกันต์เลย รู้สึกเป็นพี่ที่คูลและชิลมาก เรากับพี่ชอบไปขับรถเล่น และฟังเพลงด้วยกัน เป็นความรู้สึกแบบอธิบายไม่ถูกจริงๆ แต่มันโคด FEEL GOODเลย ถึงบอกว่า something in common bonds two people together

Nostalgic Moment in Berkeley

 

ถ้าใครถามเราว่าปีไหนเป็นช่วงเวลาที่ปีที่สุดเราชอบบอกว่า ช่วงไปแลกเปลี่ยนที่ Berkeley ในปี 2013-2014 เป็นปีที่เราต้องปรับตัวกับทุกอย่างใหม่หมด ไปอยู่ต่างประเทศเป็นเวลาหนึ่งปีเต็ม ต้องเอาตัวออกจาก comfort zone หาเพื่อนใหม่ ปรับตัวกับการเรียนแบบใหม่ และมี culture shockมากมาย ได้ทำทุกอย่างที่ไม่เคยทำ แล้วตอนต้นปีเราได้กลับไปเยี่ยมที่ Berkeleyอีกครั้ง ได้เห็นบรรยากาศเก่าๆที่ชิล ได้hangout กับเพื่อนเก่า และhighlightก็คือ การได้กลับไปบ้าน coopที่เราเคยอยู่ ความทรงจำทุกอย่างได้ไหลผ่านทุกๆก้าวที่เราเดิน มีภาพความทรงจำเป็นร้อยที่แล่นผ่านหัวทุกมุมที่เราเดินไป จนบางทีทำให้เรายิ้มออกมาคนเดียว เป็นเมืองที่โคดแปลกและมีรสชาติมากที่สุด เป็นปีที่มีความทรงจำเยอะที่สุด ตอนนี้ทุกครั้งที่คนถามเรายังต้องยิ้มออกมาทุกครั้งเวลาเล่าถึง

Ultimate Music Moment in Summer Sonic

 

หนึ่งใน highlight หลักของ 2016 เราต้องยกให้ทริป Converse Thailand และ a book publishing ที่หา Team Travelไปร่วมงานดนตรี Summer Sonic ทริปนี้ประทับใจพี่ๆ และเพื่อนร่วมเดินทางทุกคนจริงๆ เป็นครั้งแรกที่ได้มางานดนตรีที่ญี่ปุ่น ได้มาดู Radioheadแถวหน้า แต่ทริปนี้พิสูจน์อยู่อย่างหนึ่งว่าความทรงจำ และเรื่องราวมากมายมันเกิดจากผู้คนที่ร่วมทริปมากกว่าตัวงาน Summer Sonicด้วยซ้ำ ถ้าไม่ได้ไปดูกับพี่ๆเหล่านี้ ก็คงไม่เกิดเป็น memoryดีๆมากมาย และfriendshipที่เกิดขึ้นจากงานนี้ อยากขอบคุณพี่ๆ และโชคชะตาให้เราได้มาเจอกันในงานนี้

Road trip moment with childhood friend to Ultra Singapore


เพื่อนตายยังไงโชคชะตาก็จะทำให้เราโคจรกับมาหากันอีกครั้ง ไม่ว่าพวกเราจะเปลี่ยนไปขนาดไหน แต่ถ้ากลับมาเจอกัน แป๊ปเดียวก็จูนกันติด ตอนประมาณช่วงกย เราได้ไป road tripต่างประเทศ และงานเทศกาลดนตรี Ultra กับชา ไม่อยากจะเชื่อว่าตัวผอมๆอย่างชาจะโยกกับเราได้ 7 ชั่วโมงติดต่อกัน เป็นเพื่อนเต้นที่มันจริงๆ แถมยังเป็นคนขับรถจากสิงคโปร์ไปมาเลกว่า 6ชั่วโมงให้เราด้วย (ตอนนั้นยังไม่มีใบขับขี่) เป็นช่วงเวลาที่อยากจะ Freezeเอาไว้ บนรถเปรียบเสมือนโลกหยุดหมุน เราใช้เวลาด้วยกันทั้งวัน คุยกันตั้งแต่เช้าจรดเย็น นับเป็นทริปที่สนุกมากๆ

Heartwarming moment in wedding

 

และสุดท้ายหนึ่งในเรื่องที่ประทับใจที่สุดของ 2016คือ ไปงานแต่งเพื่อนสนิทที่กระบี่ ทริปนี้เป็นการจำลองงานแต่งบนเรือของเจมส์ กับปรางและบนเรือเต็มไปด้วยเพื่อนสนิทที่ไม่ค่อยได้เจอกัน แต่ถึงแม้จะห่าง ไม่ค่อยได้คุยกัน แต่พอมาเจอกัน ทุกอย่างยังคงเหมือนเดิม รู้สึกอบอุ่นทุกครั้งที่ได้อยู่ด้วย รู้สึกดีที่มีแต่เพื่อนดีดีอยู่รอบข้างเรา

 

จริงๆปี2016 ยังมีเรื่องราวอีกหลายทริปที่เรายังไม่ได้เล่าให้เพื่อนๆฟังเช่น ทริปที่ไปซินเจียงกับคุณแม่ ที่ธรรมชาติสวยมาก!! และทริปที่ไปออสเตรเลียที่ไปดู Coldplay และล่องเรือที่ Great Barrier Reef ที่พึ่งกลับมา จะค่อยๆทยอยเล่าให้เพื่อนๆฟังนะ 2016 เป็นปีที่ทำให้เราได้เจอ passionในด้านดนตรีเพิ่มขึ้นมาก ปีที่ทำให้เราได้เจอผู้คนเจ๋งๆมากมายที่ชอบอะไรเหมือนกัน นับเป็นหนึ่งขวบที่แข็งแรงและภูมิใจของ Stellarที่เต็มไปด้วยเรื่องราวและความทรงจำกับคนที่เรารัก 2017ต้องเป็นปีที่สนุกแน่เลย! เราตั้งใจอยากจะไป festivalใหม่ๆ ค้นพบดนตรีแนวแปลกๆใหม่ เจอผู้คนที่ทำให้เราได้อินสไปร์ ค้นพบสไตล์ตัวเองให้มากขึ้น ลองทำคอนเทนท์สนุกๆในเรื่องที่เราpassion ขึ้นมาให้เพื่อนๆได้ดูกันบ้าง อยากจะทำ Vlogมาตั้งนานเลยไม่ได้ทำสักที ไว้ปีหน้าสัญญาว่าจะตั้งใจอัด footageต่างๆในแต่ละทริปแล้วทำเป็น Vlogสั้นๆออกมาให้ได้ชมกันนะ เราว่าได้เห็นเป็นภาพมันได้ feelมากกว่าเขียนเยอะ ฮิฮิ คิดแล้วก็ตื่นเต้น ไว้รอติดตามชมได้ในปี 2017นะ! :D

At the beginning of 2016, I spent a time in India with my parent. The moment we stepped into India, it was like another world… Especially when we arrived in the poorest city in India, Bodgaya. Such a clear contrast between classes- rich and poor. It’s an eye-opening experience to see another part of the world with such a hardship. It makes me instantly appreciate how lucky I am to be born in a warm family. The most memorable thing in this trip is to meditate under the Great Srimaha Bodhi tree where Lord of Bhudda enlightened. The moment I opened my eyes from meditation, Bodhi leaf lied in front of me. It was such an auspicious moment for me and my family. From that day, I still keep that Great Bodhi leaf very well. I’m so glad I shared that trip with my parent. It wasn’t the most comfortable trip for sure, but it was the best sharing with the ones I love the most J

Bonding Moment in Coachella with brother

 

Every April I persistently convince my brother to join me for Coachella. He bailed me for 2 years, until this year he decided to give it a try. I and my brother are like any other siblings, we fight a lot as we were little. But there is something in Coachella weekend that bonded both of us together. We are very emotional person so we absorb music really well. That weekend, I and my brother felt so liberated, we shared this moment that is so special and indescribable and I never thought I would have this moment with him. We connected through music. That’s like a turning point for me and him. After that trip, I feel so connected with him and I freaking love my brother! We would cruise along the road at night listening to some cool jam and chill together. It was amazing!!

Nostalgic Moment in Berkeley

 

If anyone asked me what’s the best year for you? I would say Berkeley during 2013-2014 without a second thought. It’s the year that I need to adjust myself to the new environment. I got to get out of comfort zone, find new friends, adjust to class, and many culture shocks. Everything was new and exciting to me. And at the beginning of the year, I got to revisit Berkeley and memory again. I got to see the good old hippie Berkley vibe and hanged out with old friends. The highlight for me was to go back to where I used to live, coop. The moment I stepped into the house, thousands of memories flashed back to my minds, every corner and every room have memories that made me smiled unintentionally. Such a strong culture embedded in the house and people. I love everything about it. It is the year I have shared so many wild and crazy memories that I never thought I will find anywhere else in the world but in this little hippy town called Berkeley. Whenever I tell the story, I can’t help but smile.

Ultimate Music Moment in Summer Sonic

 

One of the highlight in 2016 for me is a campaign of Converse Thailand and a book publishing to find Team travel to Summer Sonic in Japan. I’m truly blessed to meet many like-minded soul. This is my first time to see music festival in Japan and insane experience to get to see Radiohead very close to front row. But this trip proves that it’s not about music festival, it’s about memories that you shared with people during that trip that make it worthwhile. Really appreciate the friendship we made during the trip. Thank you for letting us meet!

Road trip moment with childhood friend to Ultra Singapore


I believe if we meant to be a live long friend, the universe would bounce us back together. No matter how long or how much we have changed, it doesn’t take that long to tune it again. In mid-September, I did a road trip and Ultra in Singapore with a long lost friend, Cha. Despite a tiny body of her, she amazed me that she could dance for 7 hours nonstop! And during the road trip from Singapore to Malay, she’s the one who drove for 6 hours (I didn’t have the driving license at the time) In the car, we shared our favorite songs, and sang along. We talked and talked about anything that popped in our mind.

Heartwarming moment in wedding 

And the last moment of 2016 is a wedding of my best friend in Krabi. It was a wedding on the cruise with only bride and groom’s family and close friend. We didn’t see each other that much, but every time we’re back together. A thing hasn’t changed a bit. I can act goofy and fully be myself. Never thought that cruising with best friends would feel so great. Wedding, friendship, ocean, and music; what a perfect combination.

 

Actually there are many more trips in 2016 that I haven’t told you guys yet like trip in Xin Jiang with my mom with breathtaking nature! Or Australia trip that I went to see Coldplay live and took a cruise along Great Barrier Reef. I will share the story soon!  2016 is the year I found my passion in music much more, I met so many cool like-minded people, I was very proud of Stellar Balcony and that fun journey and many memories I shared with the loved one. I feel so positive about 2017 and think it will be even better! I plan to go to new festival, explore new genre of music, meet cool & inspiring people, find my own unique style, and curate new exciting content for you guys! I want to make the content out of my passion in form of video. This year, I plan to record many footages during the trip and make into a short vlog. I really think video can convey the experience and personality much more than writing. But it’s also much harder to do. I’m so excited when I think about it. So stay tuned in 2017!!!